Samen een boek lezen Samen een boek lezen


Maandagavond 22 januari 2018 22.00 uur Meester Bosweg 4
praten we met elkaar over een boek van Carolijn Visser: Selma, Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao. 284 blz.


Uit de klauwen van de nazi’s vluchten om daarna in die van de communisten terecht te komen. Nee, dit is niet het verhaal van de misdragingen van Russische bevrijders in Oost-Europa. Selma Vos was in 1943 met haar ouders opgepakt bij een razzia en in de trein op weg naar de ondergang, naar Westerbork. Toen er een deur opensprong is ze met haar vader Max uit de trein gesprongen. Moeder Greta Vos-Klatser durfde niet en dat was de laatste keer dat ze haar zagen.
In Selma : aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao vertelt Carolijn Visser het verhaal van de joodse Nederlandse Selma Vos die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de nazi’s ontkomt, in Cambridge studeert en daar de Chinees Chang Tsao ontmoet. Ze trouwen en vestigen zich in het China van Mao, waar Chang lange tijd een vooraanstaand lid van de communistische partij is. Maar tijdens de Culturele Revolutie valt hij in ongenade en uiteindelijk worden beiden gearresteerd. Het gaat in deze prachtige biografie vooral om de dingen die niet gezegd worden, om de vreselijke gevolgen die het verzwijgen, het niet opvolgen of het verkeerd begrijpen van dictatoriale regels, heeft.
Met Selma won Carolijn Visser de Libris geschiedenisprijs 2017 en ze werd tevens genomineerd voor de E. du Perronprijs 2016.
Maandag 22 januari a.s. bespreken we dit boek bij Joke en Teus Stahlie, Meester Bosweg 4
 om 20.00 uur.
Via de bibliotheek kan ik aan een aantal exemplaren komen. Als u daar gebruik van wilt maken moet u dat mij even laten weten.
Opgeven kan bij Teun Monster:
Op maandag 12 maart bespreken we een boek van Lize Spit: Het smelt. 480 blz.

 

terug