Kanttekening KanttekeningChagall en het kruis
Toen in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog de Joodse kunstenaar Marc Chagall op een aantal schilderijen een gekruisigde Jezus ging afbeelden, veroorzaakte dat heel wat opschudding. Joden begrepen niet waarom een Jood het ‘beeldmerk’ zou moeten schilderen van een kerk die de eeuwen door voor zoveel Jodenhaat had gezorgd. Christenen veroordeelden de afbeelding als heiligschennis.
 
De ‘Witte Kruisiging’ dateert uit 1938. Chagall was vanuit Rusland, waar antisemitisme rauwe werkelijkheid was, naar Parijs gekomen. In Nazi-Duitsland werden intussen Joden vervolgd en hun bezittingen  en synagogen vernield. Met zijn schilderij reageert hij op de bittere actualiteit. Hij schildert een pogrom. Soldaten, brandende huizen, een brandende synagoge, een rabbi die een Torarol probeert te redden, mensen op de vlucht.  Centraal hangt een witte Jezus, gebedsmantel om de lendenen, aan een wit kruis. Boven zijn hoofd een Hebreeuwse tekst: ‘Jezus van Nazareth, koning van de Joden.’
 
Chagall groeide op in Vitebsk, Wit-Rusland, waar de Russisch-Orthodoxe kerk met een rijkdom aan iconen en beelden nadrukkelijk aanwezig was. In Jezus had Chagall de om zijn geloof vervolgde Jood gezien. In terugblik op zijn leven schreef Chagall: ‘Als een schilder Jood is en het leven uittekent, hoe zou hij dan Joodse elementen uit zijn werk kunnen weren! Als hij goed is, biedt zijn schilderij nog veel meer.’ Zo heeft de ‘Witte Kruisiging’ voor Chagall een universele betekenis. Niet alleen Joden lijden onder vervolging. Dat kan ook andere volken en groepen overkomen. Hoe vaak zagen we in recenter jaren niet andere beelden van vernietigde heiligdommen en mensen op de vlucht?
 
Chagall schilderde een witte kruisiging. Over Jezus aan het kruis valt van bovenaf een baan van licht. Alsof de schilder wil laten zien dat bij alle ontreddering toch ook het laatste woord aan God is. Alsof van de gekruisigde het licht van Gods ontferming uitgaat. Die wereld vol nood en dood laat God niet ongemoeid.
 
ds. Pieter Goedendorp

 

terug