Kanttekening Kanttekening


Heilige dagen gewenst!
De zomervakantie is in volle gang. De één vertrekt met de auto om te kamperen, de ander vliegt verder weg naar een vakantiewoning. Weer anderen brengen de vakantie thuis door om te genieten van dagjes weg en van de parasol in de achtertuin.
Ons woord vakantie komt van het Latijnse ‘vacantia’, dat zoiets betekent als: vrij zijn van je verplichtingen. Soms ervaar je die vrijheid heel sterk. Niets hoeft, de agenda is leeg, zeeën van vrije tijd voor de deur. Het kan ook zijn dat de vakantietijd je druk geeft. Omdat juist dán alles naar boven komt waar normaal geen ruimte voor is. Omdat je thuis blijft terwijl anderen weg gaan, omdat je niet mee kunt komen met de rest. Want, eerlijk is eerlijk, in deze tijd kunnen vakanties niet gek genoeg zijn. Mensen gaan steeds verder weg, steeds specialer op vakantie. Je ziet de meest bijzon-dere foto’s van anderen op sociale media. Dit kan voor sommigen het gevoel van vrijheid juist in de weg staan. 
Ik moest denken aan het woord ‘holidays’, dat in Engeland gebruikt wordt om de vakanties en vrije dagen te beschrijven. Een woord dat ik mooi vind vanwege de religieuze betekenis erachter. ‘Holy days’, dat zijn: heilige dagen. Apart gezette dagen.
In het Oude Testament lezen we dat ‘Heilige dagen’ een centrale plaats hadden in het ritme van het volk Israël. Denk aan de sabbat: elke zevende dag van de week was een rustdag, een dag om je te richten op God. Zo waren er ook wekenfeesten, maandelijkse- en zelfs jaarlijkse dagen. Het joodse volk nam tijdens deze heilige dagen rust van het werk. Er was tijd voor herstel van het land en een nieuwe start voor mensen die achterop geraakt waren. Er was tijd om te genieten van wat God heeft gegeven en om Hem daarvoor te danken. Het ritme van het Oude Testament inspireert me. Op vaste momenten zetten de mensen tijd apart om te vieren, om tot rust te komen, om mensen die achterop geraakt zijn opnieuw de ruimte te geven. En het allerbelangrijkste: om God te danken voor alles wat Hij elke dag geeft.
Kan onze vakantietijd ook daar iets van weerspiegelen? Kunnen we kiezen voor rust na een periode van werken. Of móeten we nog teveel? Moeten we de meest speciale activiteiten doen op onze bestemmingen? Of mag het ook een tijd van vieren zijn, danken voor alles wat God ons geeft?
Of je nu ver weg gaat of thuis blijft deze zomer: Deze tijd kan apart gezette tijd zijn. Tijd om te genieten van Gods werk. Tijd om te vieren, met elkaar en met God. 
Ik wens jou en je naasten heilige, zomerse dagen toe!
 
Anne Ribberink

terug